
Υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η καθημερινή μελέτη του παιδιού που πηγαίνει στο δημοτικό και έτσι να αυξηθεί η απόδοσή του;
Φυσικά και υπάρχουν!
Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται τους ακόλουθους κινδύνους, όταν σκέφτονται πως θα βοηθούν οι ίδιοι στην καθημερινή μελέτη:
Σαφώς οι επαγγελματίες έχουν διαφορετικό τρόπο στο να μεταφέρουν τη γνώση στα παιδιά του δημοτικού. Και οι γνώσεις αυτές αποτελούν την βάση για τα επόμενα σχολικά χρόνια.
Επιπλέον, η διδακτική ύλη έχει αλλάξει από τότε που οι γονείς βρίσκονταν στη θέση των μαθητών, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την ορθογραφία.
Στο κέντρο μελέτης το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης.
Πολλές φορές οι γονείς τείνουν να διορθώνουν οι ίδιοι τα λάθη ή να δίνουν τις απαντήσεις στα προβλήματα, με αποτέλεσμα το παιδί να επαναπαύεται.
Στο κέντρο μελέτης δείχνουμε τον τρόπο στο παιδί να ελέγχει, αρχικά, μόνο του τα μαθήματά του και να εντοπίζει τυχόν λάθη, αλλά και να αναζητά μόνο του την απάντηση σε κάποια ερωτήματα ή προβλήματα.
Από την άλλη, το προσωπικό, στο τέλος της μελέτης ζητά από το παιδί να αξιολογήσει τον εαυτό του, να πει που δυσκολεύτηκε κλπ., ώστε την επόμενη μέρα να το βοηθήσει καλύτερα.
Η οικειότητα που αισθάνεται ένα παιδί του δημοτικού με τον γονέα, το οδηγεί στο να αντιδρά πολλές φορές άσχημα. Επιπρόσθετα, οι γονείς, λόγω της κούρασης της καθημερινότητας, δεν έχουν τις απαραίτητες αντοχές να αντιμετωπίσουν μια άρνηση ή μια παραίτηση του παιδιού, όταν αυτό βρίσκεται μπροστά σε μια δυσκολία.
Ο χώρος του σπιτιού δίνει πολλές αφορμές στο παιδί να διακόπτει τη μελέτη του. Για παράδειγμα η ανοιχτή τηλεόραση στο διπλανό δωμάτιο, τα παιχνίδια ή το ανοιχτό παράθυρο στο δωμάτιο. Στο κέντρο μελέτης ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού.
Ένα ακόμα λάθος που γίνεται από τους γονείς, είναι να κάθονται συνέχεια με το παιδί την ώρα της μελέτης με αποτέλεσμα να το διακόπτουν συχνά οι ίδιοι, π.χ. για να του κάνουν μια υπόδειξη.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο χρόνος να αυξάνεται αρκετά και τελικά το παιδί να κουράζεται ή να πρέπει να διακόψει τη μελέτη για να πάει σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.
Στο κέντρο μελέτης το παιδί ακολουθεί πρόγραμμα, όπου έχει οριστεί συγκεκριμένος χρόνος μελέτης για κάθε μάθημα.
Το κέντρο μελέτης, λοιπόν, βοηθά τον μαθητή του δημοτικού, αφού:
-
Ξεκινώντας από μικρή ηλικία, μαθαίνει πως να οργανώνει το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο μελέτης, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να φτάσει στο στόχο του.
-
Σε περίπτωση που δυσκολεύεται με κάποιο μάθημα, είτε είναι οπτικός τύπος είτε ακουστικός, υπάρχουν οι κατάλληλες μέθοδοι ώστε να το κατανοήσει και να το μάθει πιο εύκολα (διαγράμματα κλπ.).
-
Το προσωπικό, αν εντοπίσει κενά στις γνώσεις του, βοηθά ώστε αυτά να καλυφθούν και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον. Είναι γνωστό πως τα κενά λειτουργούν αθροιστικά με τα χρόνια.
-
Αυξάνει την κοινωνικοποίησή του και την κατανόηση της αξίας της συνεργασίας, πάντα με αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς.
Δεν ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με τις ιδιαιτερότητες και τις δεξιότητές του, καθώς επίσης ότι, ανάλογα με την τάξη που πηγαίνει, απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση.
Για το λόγο αυτό, ένας επαγγελματίας μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλημα που θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της μελέτης των μαθημάτων του δημοτικού καθημερινά.
Η ομάδα του After Bell