
Στη μετάβαση του μαθητή από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, οι γονείς, μα πολύ περισσότερο τα παιδιά, έχουν να αντιμετωπίσουν το άγχος της πρώτης μέρας και του άγνωστου για μία ακόμα φορά.
Σε ποια τάξη θα είναι;
Θα έχουν παλιούς συμμαθητές και πώς θα κάνουν νέους φίλους;
Τα μαθήματα θα είναι δύσκολα;
Οι καθηγητές πώς θα είναι; Θα είναι αρκετά αυστηροί;
Αλλαγές από τη μετάβαση στο Γυμνάσιο
Πέραν όμως από τις αναπτυξιακές (βιολογικές), συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές, υπάρχουν και οι αντικειμενικές διαφορές μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου.
- Αυξάνονται οι ευθύνες.
- Η παρουσία πολλών δασκάλων, σε σχέση με το δημοτικό, έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές, τη μείωση αισθήματος ασφάλειας που πηγάζει από τη σχέση με ένα κύριο πρόσωπο αναφοράς.
- Αλλάζει η μαθησιακή διαδικασία και ο τρόπος εργασίας, που γίνεται πιο δασκαλοκεντρική.
- Υπάρχουν πιο πολλά και δύσκολα μαθήματα και νέα γνωστικά αντικείμενα.
- Υπάρχει νέος τρόπος βαθμολόγησης.
- Οι χρόνοι διδασκαλίας αλλάζουν. Οι ρυθμοί είναι ταχύτεροι και ο χρόνος με κάθε καθηγητή για το μάθημα είναι πιο σύντομος.
- Υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Συνήθη προβλήματα
- Χαμηλή σχολική επίδοση.
- Προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη, αλλά και στην οικογένεια.
- Δυσκολία προσαρμογής.
- Άγχος και αγωνία των παιδιών αν θα καταφέρουν να κερδίσουν την αποδοχή των συμμαθητών τους και να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις.
- Παραβατικότητα.
- Σχολικός εκφοβισμός (bullying).
- Βία /επιθετικότητα.
- Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
- Εθισμός στο διαδίκτυο.
Ο ρόλος των γονέων
Η μετάβαση αυτή δεν απασχολεί και δεν επηρεάζει όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Άλλα παιδιά θα ενταχθούν ομαλά και άλλα λιγότερο ομαλά. Αυτό εξαρτάται από πλήθος παραγόντων και σίγουρα ο ρόλος των γονιών είναι εξαιρετικής σημασίας.
- Αρχικά θα πρέπει να έχετε υπομονή και να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία τυχόν ξεσπάσματα. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, παρουσιάζει συναισθηματικές διακυμάνσεις και το άγχος του προσαυξάνεται.
- Να θυμάστε ότι τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ασφάλεια και αυτή την ασφάλεια θα την βρουν σε έναν παλιό συμμαθητή ή έναν παλιό φίλο. Πρέπει να τα ενθαρρύνετε για τη δημιουργία νέων φιλιών, να ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση τους και ζητήστε τους να είναι ο εαυτός τους.
- Ενισχύστε την επικοινωνίας και το διάλογο με το παιδί. Ακούστε το, διευκολύνετέ το στο να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις αγωνίες του. Αποφύγετε τις τιμωρητικές και βίαιες συμπεριφορές.
- Βοηθήστε το να κατανοήσει τις αναπτυξιακές αλλαγές αυτού του σταδίου.
- Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του και επιβραβεύστε / ενισχύστε τις θετικές συμπεριφορές.
- Θέστε νέα όρια, τα οποία εφαρμόζονται στα πλαίσια ενός κλίματος συνεργασίας και διαλόγου. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλη την οικογένεια, π.χ. δεν μπορείτε να ζητάτε από το παιδί να τηρεί κανόνες που εσείς παραβιάζετε (π.χ. να μη μιλάει άσχημα).
Συνήθως ξεχνάμε και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως νοιώσαμε εμείς, σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, τα άγχη μας και τις σκέψεις μας. Οι μεταβάσεις είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες και πολλές φορές κουβαλούν και αντίθετα συναισθήματα. Από τη μία χαίρεσαι που έχεις φτάσει εκείνο το σημείο και την ίδια στιγμή μπορεί να αγχώνεσαι ή να φοβάσαι. Όλες οι καταστάσεις θέλουν υπομονή και συζήτηση, μα πάνω από όλα κατανόηση.
Η ομάδα του After Bell