
Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν εάν ένα παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες. Συνήθως θεωρούν ότι τεμπελιάζει ή ότι έχει περιορισμένη αντίληψη.
Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες έχει περιορισμένη προσοχή. Δεν τεμπελιάζει όταν διαβάζει τα μαθήματά του, απλά δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
Από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι μαθησιακές δυσκολίες δεν συνδέονται με τη νοημοσύνη του παιδιού, αλλά έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που λαμβάνει ο εγκέφαλος την πληροφορία, την επεξεργάζεται και τη μεταφέρει.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι έξι: δυσλεξία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσπραξία.
Πως θα καταλάβετε εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.
-
Δυσκολεύεται σε λεπτές κινήσεις, όπως το κόψιμο με το ψαλίδι και σε βασικές κινήσεις, όπως η ισορροπία.
-
Δυσκολεύεται στην αριθμητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκμάθηση της ώρας ή της προπαίδειας και η σύγχηση μεταξύ των συμβόλων συν και πλην.
-
Δυσκολεύεται στον προφορικό λόγο. Παρατηρήστε εάν υπάρχει ροή σε αυτά που λέει, αν μπορεί να συντάξη μια πλήρη πρόταση και αν κατανοεί οδηγίες.
-
Δυσκολεύεται στην ανάγνωση είτε γραμμάτων, ή λέξεων, ακόμα και ολόκληρων προτάσεων. Επίσης, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν σταματούν στην τελεία. Ειδικά κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δίφθογγα.
-
Δυσκολεύεται στη γραφή. Έχει άσχημο ή δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα, δυσκολεύεται στην ορθογραφία και την αντιγραφή. Στην τελευταία περίπτωση έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές ξεχνάει λέξεις ή ξεχνά ολόκληρη γραμμή.
-
Έχουν μειωμένη οπτικοακουστική ικανότητα. Σε αυτή την περίπτωση δυσκολεύονται να καταλάβουν τις τρεις διαστάσεις, όπως το βάθος και την απόσταση, αλλά και τις ποσότητες.
-
Δυσκολεύεται να διακρίνει το δεξί από το αριστερό.
Όσον αφορά την αριθμητική, την ανάγνωση και τη γραφή, το παιδί δυσκολεύεται και στη μνήμη.
Εφόσον εντοπίσετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
Οι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, όταν έχει διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες.
-
Αρχικά ενημερώστε τους δασκάλους του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν κι εκείνοι, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί όσο βρίσκεται στο σχολείο.
-
Κάντε το να νοιώσει υπεύθυνο και δώστε του κίνητρα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του αναθέσετε να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο, να επιλέγει τα ρούχα που θα φορέσει κλπ. Έτσι θαισθάνεται την αποδοχή και την εκτίμηση στις δυνατότητές του. Και, εννοείται, ότι ανταμοίβετε το θετικό αποτέλεσμα, γιατί τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες το έχουν ανάγκη περισσότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.
-
Να του δώσετε να καταλάβει πως το λάθος και η αποτυχία είναι κάτι φυσικό και αναμενόμενο και πως όλα ξεπερνιόνται.
-
Παίξτε παιχνίδια λέξεων, για αύξηση λεξιλόγιου και μνήμης για εξάσκηση.
-
Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του παιδιού. Διαβάστε τους τρόπους στο άρθρο Πως να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας της εκπαιδευτικού κυρίας Τζανέτου Όλγα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο δομείται από ειδικούς παιδαγωγούς, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Το Κέντρο Μελέτης After Bell απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο γνωρίζει πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με τις ιδιαιτερότητες και τις δεξιότητές του και μπορεί να το βοηθήσει σε όποια δυσκολία αντιμετωπίζει.
Η ομάδα του After Bell