Θεωρείτε ότι το παιδί σας δεν είναι αρκετά υπεύθυνο;
Προσπαθεί να βρει συνέχεια δικαιολογίες για να αποφύγει το διάβασμα ή ότι του ζητάτε να κάνει;
Η έννοια «Υπευθυνότητα» δηλώνει το αίσθημα ευθύνης, τη συναίσθηση της ευθύνης, την απόλυτη επίγνωση και συνείδηση τόσο των υποχρεώσεων, όσο και των επιπτώσεων των αποφάσεών μας. Είναι, λοιπόν, μια προοπτική που επηρεάζει το κάθε τι στη ζωή μας – στην προσωπική μας ζωή, στις σχέσεις μας με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες και το σύνολο της κοινωνίας μας.
Η υπευθυνότητα, είναι συνυφασμένη με την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση. Δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά επίκτητο. Πρόκειται για κάτι που διδάσκεται, από την παιδική ηλικία και σταδιακά γίνεται βίωμα του ατόμου. Και φυσικά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί στα παιδιά.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε στην ενίσχυση της υπευθυνότητας και ποιοι είναι αυτοί;
- Ξεκινήστε δίνοντας στο παιδί σας σταδιακά υπευθυνότητες, από μικρή ηλικία και συμπεριλάβετέ το σε καθημερινές απλές οικογενειακές αποφάσεις. Αυτό θα του δείξει πόσο σημαντικός και πολύτιμος είναι για την οικογένεια σας. Μπορείτε να αναθέσετε απλά πράγματα, όπως να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο, να βοηθήσει στο μαγείρεμα, να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει κ.λπ..
- Συζητήστε μαζί του για τη σημασία της ευθύνης. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνετε την παρουσία σας στο πλευρό του, δώστε προσοχή στα λεγόμενά του και τις σκέψεις του, προτρέψτε το να εκφράζει τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και το αίσθημα της ασφάλειας ότι δεν είναι μόνο του.
- Μάθετε στο παιδί τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής δικαιολογίας και της δικαιολογίας από τεμπελιά. Για παράδειγμα, πραγματική δικαιολογία είναι ότι κάποιος είναι άρρωστος, άρα είναι δύσκολο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Δικαιολογία τεμπελιάς είναι αυτή που δημιουργεί το παιδί και τη χρησιμοποιεί μόνο και μόνο για να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες του.
- Πείτε στο παιδί σας ότι τα προνόμια έρχονται μαζί με τις ευθύνες. Πείτε τους και δείξτε τους έμπρακτα, μέσα από την καθημερινότητά σας, ότι και εσείς πρέπει και είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας. Όπως, το να πηγαίνετε στη δουλειά σας κάθε μέρα, να φροντίζετε την οικογένεια και το σπίτι σας.
- Βοηθήστε το να θέσει ρεαλιστικούς στόχους που ταιριάζουν σε εκείνο. Έτσι είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι να επέλθει το συναίσθημα της επιβράβευσης και της ικανοποίησης.
- Περιορίστε την επέμβασή σας στο διάβασμα. Μην του δίνετε εσείς τη λύση στο πρόβλημα ή υποδεικνύετε το λάθος. Γιατί; Όταν κάνει λάθη ή δυσκολεύεται γενικότερα με τα μαθήματά του, επαναπαύεται και περιμένει ο γονιός του να το βοηθήσει ή να το διορθώσει. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του και να αναπτύσσει κριτική σκέψη.
- Εμπιστευτείτε το, συγκρατήστε τους φόβους σας και μη γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Μην προσπαθείτε, δηλαδή, να ελέγξετε τα πάντα. Το παιδί θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, θα κάνει λάθη και θα νοιώσει συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης, θυμού και αδικίας. Ενθαρρύνετέ το όταν δυσκολεύεται και δώστε του να καταλάβει πως αφενός οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, πως το λάθος και η αποτυχία είναι κάτι φυσικό και αναμενόμενο και πως όλα ξεπερνιόνται.
Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι ο γονιός είναι κοντά του, ότι ενδιαφέρεται για αυτό που αισθάνεται και είναι ισορροπημένος, δηλαδή τον βλέπει να αντιδρά ψύχραιμα, μη επικριτικά και δεν είναι άκρως παραχωρητικός, τότε καταλαβαίνει πως ακόμα και το λάθος είναι αποδεκτό όταν προσπαθεί.
Τέλος, το Κέντρο Μελέτης After Bell διαθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, την ανεξαρτησία του, το ομαδικό πνεύμα και την υπευθυνότητα.
Διαβάστε, επίσης, και το άρθρο της Εκπαιδευτικού και Ειδικής παιδαγωγού κας Τζανέτου Όλγας Πως να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας!
Η ομάδα του After Bell